BRUTAL: Views from Brazil's Concrete Utopia

ABOUT

The challenge was to design an identity that could span cohesively across multiple platforms. The design of modular custom typography speaks to the boldness of the architectural forms in the works of Brutalist architects from Brazil, while the richness of the colors serves to establish a second layer of visual tension. This language travels across media and can be seen used in print, on screens, and ultimately merging back into space through an interactive installation.

Processing.js and a kinect sensor were used to transform the exaggerated typographic forms of the analog installation into a platform where one is able to appreciate the works of architects such as Lina Bo Bardi, Oscar Niemeyer, and Joao Villanova Artigas. A reactive response is prompted as the user walks towards or away from the installation, and Brutalist buildings reveal themselves or hide in-between the exaggerated typographic forms.The encounter of essentially divergent mediums (analog and digital) serves to accentuate the tensions that are so commonplace in Brazil's complex past, and the large typography not only miniaturizes the architectural works, flipping general expectations, but also becomes the architectural structure, which engulfs the viewer, the content, and imposes itself on the very space it inhabits. 


SPECS

Exhibition identity system included: print, motion, web, and spatial applications.

 

RECOGNITION

Adobe Awards Finalist (2018)

Art Director's Club / Silver Cube Winner (2018)

Type Director's Club / Excellence in Typography Award (2018)

GRAPHIS New Talent Award / Gold (2018)

 

BRUTAL_animated_1280_nodither_sharpedge
Brutal-posters_1
web_01
web_02
web_03
Booklet
Booklet-inside
Brutal4
Brutal5

Anamorphic Typography / Installation

ABOUT

The exhibition installation was a 20ft x 15ft anamorphic typographic space. Motion-sensors would activate projections within the negative space of the letterforms as one steps into the installation. From a distance, the installation could be viewed as pure form in space, without the interference of digital projections.


SPECS

15ft x 20 ft, vynil on wall.

gif_2
gif_3
Installation_3
Installation_2 2
Installation_1-2